Nettilaina

Nettilaina on erittäin nopea ja yksinkertainen lainaamisen muoto. Kaikessa yksinkertaisuudessaan lainan ottamiseen vaaditaan vain lyhyen hakemuksen täyttäminen ja verkkopankkitunnistautuminen, jonka jälkeen rahat ovat tililläsi. Luotonantaja tarkistaa tietysti luottotietosi ja arvioi varallisuutesi hakemaasi lainasummaan verrattuna ennen lainan myöntämistä, mutta kenelläkään raha-asiansa moitteetta hoitavalla ei pitäisi olla tarkistusten kanssa mitään ongelmia.

Nettilainat verrattuna muihin lainatyyppeihin

Nettilaina on kohtuullisen uusi lainatyyppi. Perinteiseen pankkilainaan tai vähän myöhempänä pikavippien yhteydessä yleistyneisiin tekstiviestilainoihin verrattuna nettilaina yhdistää aiemmin mainittujen hyvät puolet. Nettilaina on yhtä nopea ja vaivaton kuin tekstiviestilaina, mutta myös yhtä turvallinen kuin perinteinen pankkilaina.

Tekstiviestilainoissa koettiin pikavippien yleistyttyä paljon väärinkäytöksiä, joista suurin osa johtui siitä, että lainantarjoaja ei pystynyt tarpeeksi suurella vakuudella varmistumaan lainanottajan henkilöllisyydestä. Käytännössä lainan ottamiseen tarvittiin vain lainantarjoajan asiakkaana olevan henkilön matkapuhelin ja mahdollisesti erillinen PIN-koodi, joka sekin oli lähes poikkeuksetta toimitettu tekstiviestinä kyseiseen matkapuhelimeen. Lainan pystyi siis ottamaan toisen henkilön nimissä tämän tietämättä. Vaikka yleisimmin tällöin laina päätyikin oikean henkilön tilille, väärinkäytöksistä aiheutui kohua sen verran, että ongelman korjaamiseksi tehtiin lakimuutos, joka korjasi ongelmaa oikeaan suuntaan.

Perinteisessä pankkilainassa ei edeltävän kaltaista ongelmaa ole, sillä lainan ottamiseen tarvitaan lähes poikkeuksetta henkilökohtainen tapaaminen pankkihenkilökunnan kanssa. Toisaalta tämän kaltainen perinteinen tunnistautuminen pankissa on hyvin vaivallista ja ajallisesti tehotonta, varsinkin kun pankkien aukioloajat ovat mitä ovat. Tästä tehottomuudesta aiheutuu ylimääräistä vaivaa lainanottajalla, mutta myös pankille, mistä syystä lainahinnat eivät ole kilpailukykyisiä nettilainoihin verrattuna.

Nettilaina nopeasti ja turvallisesti tilille

Nettilaina on mahdollista saada tilille muutamassa minuutissa ja verkkopankkitunnistumisen takia myös erittäin turvallisesti. Lainaa netistä hakiessa hakuprosessin lomakkeen täyttämiseen ei mene muutamaa minuuttia kauempaa ja lainapäätöksen saa välittömästi. Lainapäätöksen jälkeen rahat siirtyvät päiväsaikaan välittömästi lainaajan tilille, joten lainan ottamista ja rahan käyttökohdetta ei tarvitse suunnitella kauaa.

Nettilainan lainaprosessissa luotontarjoaja on velvoitettu käyttämään Tupas-varmennepalvelua, joka on verkkopalveluiden tarjoajille luotu yhdenmukainen tapa tunnistaa verkkoasiakkaat verkkopankkien avulla. Tupas-tunnistautumisessa verkkoasiakas tunnistetaan pankista riippumatta ja tunnistautuminen noudattaa vahvan sähköisen tunnistautumisen -mallia, jossa käyttäjä tunnistetaan vähintään kahdella seuraavista tavoista:

  • Jotain mitä käyttäjä tietää (esim. pankkitunnukset)
  • Jotain mitä käyttäjällä on (esim. avainlukulista)
  • Jotain mitä käyttäjä on (esim. sormenjäljet)

Tupas-tunnistautumisessa näistä vaihtoehdoista on käytössä käytännöllisyyssyistä kaksi ensimmäistä, jotka ovat tuttuja kaikille verkkopankkeja käyttäville henkilöille. Samaa tunnistautumismekanismia käytetään nettilainojen lisäksi verkkopankkien muidenkin arkojen toiminnallisuuksien yhteydessä.

Käytännössä vahva sähköinen tunnistautuminen johtaa siihen, että väärinkäytöksiä lainaprosesseissa tapahtuu entiseen verrattuna minimaalinen määrä. Ja niissäkin yksittäisissä tapauksissa, joissa asiakkaalta on anastettu sekä pankkitunnukset että avainlukulista, ei asiakkaan todennäköisin suurin huoli ole mahdolliset pienlainat vaan se, mitä muuta täysin avoimella verkkopankilla on saatavissa aikaan.

Harkitse nettilainan ottamista, jos haluat lainaa nopeasti, vaivattomasti ja turvallisesti!